Povratak u budućnost –JUGOSLAVENSKI BAL VAMPIRA U ZAGREBU

U Zagrebu je održan bal na kojem su jugoslavenski vampiri najsnažnije, nakon 1990. g., iskazivali svoju međusobnu strast i žeđ za novim potocima naše krvi, koju su i doslovno pili u obje bivše Jugoslavije. U Zagrebu su najavili da žure u BiH, jer su i tamo, kao i u Hrvatskoj, najviše učinili za svoj povratak u budućnost.


Uvod

U već davnom 19. stoljeću, veliki hrvatski domoljub, pjesnik i general Petar Preradović u stihu je sjano sažeo jedan cjeloviti filozofijski nazor: „Stalna na tom svijetu samo mijena jest…“

Mnogobrojna pojedinačna i najopćenitija događanja i iskustva u svijetu – i naročito u Hrvatskoj – sve više i sve učestalije, potvrđuju istinitost ove misli. Zanemarimo sada mnogobrojna manja hrvatska događanja, o kojima nam o mijenama u nedogled mogu svjedočiti pojedinci ili skupine. Naime, ipak je najvažnije da je Hrvatska kao država svjetski rekorder, jer je u proteklih samo stotinjak godina promijenila, tj. boravila u čak šest veoma različitih državnih i upravljačkih okvira.

Međutim, ima i osoba i događaja i društvenih procesa u Hrvatskoj koji se svekolikoj promijenjivosti suprotstavljaju svim silama. To je ljudski potpuno razumljivo, a svakako i pohvalno, kad se radi o dobrim i korisnim stvarima.

No, iskustvo nam svjedoči da u te dobre i korisne stvari nikako ne pripada iskustvo Hrvatske s jugoslavenstvom. Stoga je zanimljivo i zbunjujuće makar ukratko zaviriti u crtice mazohističke upornosti s kojom Hrvatska i dandanas srlja u jugoslavensku maglu, odupirući se čak i sili mijene koja na tom svijetu jest.


Seobe upravljačkih struktura u Hrvatskoj

Ideologija jugoslavenstva je nastala u 19. stoljeću u Hrvatskoj, te nikada nikome u okruženju – osim upravljačkim strukturama, tj. prevladavajućim društvenim elitama u Hrvatskoj – nije bila vrhunaravni idejni opijat. Svim drugim državama, skupinama i interesima koji su pomagali nastanak ili postajali sastavni dio jugoslavenskih država, jedini motiv bavljenja jugoslavenstvom je bilo ostvarenje vlastite nacionalne koristi. Dakle, jugoslavenstvo i Jugoslavija nisu nikome izvan Hrvatske, bili nikakav idejni opijat, nego puko sredstvo.

Primjerice, čak je i veliki Tin Ujević u svojoj mladosti bio pripadnik radikalne jugoslavenske nacionalističke omladine. Međutim, brzo ga je otrijeznilo kušanje života u Jugoslaviji. Sličnu sudbinu prolazio je i Ante Trumbić, koji je bio jedan od glavnih političkih aktera nastanka prve jugoslavenske države. A slična je bila i sudbina mnogih drugih.

Na početku Drugog svjetskog rata, čak je i bujica nezadovoljnih hrvatskih građana – koji su bili dio jugoslavenskog režima – sudjelovala u slamanju prve Jugoslavije i pretakala se u strukturu Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Među njima je bilo i preko 3500 oficira starojugoslavenske vojske koji su postali dio oružanih snaga NDH.

Isti proces događao se krajem 1980-ih i početkom 1990-ih, kad je bujica hrvatskih građana – koji su bili dio jugoslavenske komunističke strukture – sudjelovala u slamanju druge Jugoslavije i pretakala se u strukturu moći u Republici Hrvatskoj. Radi se o strukturama i osobama koje su preuzele i danas drže većinu političke, sigurnosne, gospodarske, medijske, kulturne, obrazovne, civilnodruštvene i druge moći u Republici Hrvatskoj.

Kad su propadale obje Jugoslavije opće nezadovoljstvo hrvatskih građana prema tim iskustvima je bilo toliko veliko da se pričinjalo kako se više nikada neće ni pokušati ponoviti štogod tako zastrašujućeg. No, kad se radi o jugoslavenstvu, opet na svoj način točno reče pjesnik: „Stalna na tom svijetu mijena jest…“. Odnosno, ipak odnekud izrone vampiri koji svim vrstama ugriza nastoje povećati opseg svojeg jugoslavenskoga bala, te se kao geopolitička stvarnost povratiti u našu budućnost.

Bijeli luk i glogov kolac

Prošloga tjedna u Zagrebu se održao bal na kojem su jugoslavenski vampiri najsnažnije, nakon 1990. g., iskazivali svoju međusobnu strast i žeđ za novim potocima naše krvi, koju su i doslovno pili u obje bivše Jugoslavije. U Zagrebu su najavili da žure u BiH, jer su i tamo, kao i u Hrvatskoj, najviše učinili za svoj povratak u budućnost. Između ostalog, neki analitičari kažu da su vampiri – i u RH i u BiH – uništili cijelu poljoprivredu, samo da bi onemogućili proizvodnju žestokog domaćeg bijelog luka.

Korisno je znati da su slični balovi vampira, uz silnu javnu pompu, održavani i 1918. i 1945. godine. Još je korisnije znati kako smo potom teško stradavali u vampirskim pustošenjima. Stoga, bilo bi krajnje neodgovorno zatvarati oči pred situacijom do koje smo i sada dogurani. Blještave žmigavce nam vampiri pale prema projekciji idealizirane EU koja stvarno ne postoji, a zapravo nas već duže vrijeme privode u svoje vampirsko carstvo, u kojem smo bili do 1990. godine.

To je lako prepoznati, ako sami sebi odgovorimo na nekoliko jednostavnih pitanja glede prostora u koji nas zaista integriraju. Dakle, surađuju li državne institucije RH (Predsjednik, policija, pravosuđe, gospodarstvo, obrazovanje, kultura itd.) u većoj mjeri s EU ili sa Srbijom? Imamo li u hrvatskom informativnom prostoru više vijesti iz susjednih EU država (Slovenija, Mađarska, Austrija, Italija itd.) ili iz Srbije? Jesu li u temeljnim osnovama Ustava RH, kao i u svima vrstama javnog govora u RH, afirmirana iskustva, događaji i osobe iz jugoslavenskog razdoblja, ili iz razdoblja sadašnje samostalne hrvatske države?


Oživljavanje mrtvoga kralja

Procesuira li pravosuđe RH jugoslavenske komunističke zločince, ili procesuira hrvatske branitelje iz Hrvatskog domovinskog rata? Je li se u prvoj autoriziranoj biografiji sadašnji Predsjednik RH, Ivo Josipović, pojavio u odori HV-a ili u odori JNA?

Prema kuda je usmjerena hrvatska gospodarska strategija i s kojim se tržištima u najvećoj mjeri povezuju gospodarski subjetkti iz Hrvatske? Popunjavaju li većinom naš masovni estradni prostor skoro umiruće osobe i zastarjeli stilovi iz jugo vremena i prostora, ili mladi i zanimljivi zabavljači iz EU? U koje integracije (lige) su već ušli pojedini RH športovi, a ostali to najavljuju?

Ako prosuđujemo prema odgovorima na ova i slična pitanja, jasno je da je RH već duboko povraćena u jugosferu. Preostalo je samo donošenje i proglašenje formalne geopolitičke odluke o novoj zajednici jugoslavenskog bratstva i jedinstva. Prošlotjedni jugoslavenski bal vampira istovremeno je bio najava toga čina i glavni test za uspješnost do sada obavljenog posla.

No, donošenje formalne geopolitičke odluke je ipak najosjetljiviji i najrizičniji trenutak, u kojem se događaji mogu prelomiti u svim smjerovima. To je kao trenutak oživljavanja mrtvog tijela vampirskoga kralja.

Naime, u zadnji čas se može pojaviti neplanirani junak sa glogovim kolcem.

Stoga, prisjetimo se, i mi i vampiri; slično, i za sve vampire potpuno neočekivano, dogodilo se 1991. godine.